De Engbergstede ligt aan de rand van het natuur-en recreatiegebied Engbergen , een natuurlijk recreatiegebied met uitgestrekte weilanden en rustgevende riviertjes.
Vanaf de boerderij is het 50 meter lopen naar het heuvelachtige bos met het stuifduin Engbergen. Door het bos loop je in 10 minuten naar de Oude IJssel met natuurlijke oevers waar hooglandkoeien grazen.
Meerdere wandel- en fietsroutes kruisen Engbergen, zoals het Naoborpad.

In de directe omgeving zijn verschillende horeca gelegenheden te vinden.
Restaurant Van Hal, van oudsher in de hele Achterhoek beroemd om de gebraden halve haantjes. Afhankelijk van het seizoen kun je er naast de uitgebreide kaart terecht voor asperges, wild en stampotten. Naast het restaurant staat de historische Korenmolen in Voorst, die te bezichtigen is.
Op nog geen 10 minuten lopen van de Engbergstede ligt Theeschenkerij en Restaurant Engbergen, met terras en speeltuin.

 

De Engbergstede

De Engbergstede voor de brand
De Engberstede tussen de akkers vòòr de brand

De Engbergstede ligt rustig aan het einde van een doodlopende weg. Je kijkt uit op de bosrand en loopt in 5 minuten naar de A-strange of de Oude IJssel.

De Engbergstede is rond 1800 gebouwd. Het was toen in van de grotere boerderijen in Voorst. In 1946 heeft is de deel en een stuk van het voorhuis door brand verwoest. Bij de herbouw is het dak aan de kopse kant veranderd in een puntdak in plaats van het in de omgeving veel voorkomende schuine driehoekige dak. De deel is nu korter dan oorspronkelijk het geval was.

 

 

 

De toegansweg en de Engbergstede zoals het er nu uitziet.

Tot 20 jaar geleden lag de boerderij in het weiland. De vorige eigenaar heeft er een prachtige tuin van gemaakt met veel (fruit)bomen, struiken en bloemen, een vijver en reliëf in het landschap. De vele bomen en struiken trekken verschillende (bijzondere) vogelsoorten aan.

In de voormalige varkensstal zijn twee appartementen gemaakt, waarin het mogelijk is te overnachten.