Het Dru industriepark

De DRu fabriek op het DRU industriepark

Op de plek waar vroeger de DRU ijzergieterij het kloppende hart van de Achterhoekse industriële bedrijvigheid vormde, is een uniek gebied ontwikkeld. De oude fabriekspanden en het groene gebied aan de overkant van de rivier de Oude IJssel vormen samen het DRU Industriepark. Industrieel erfgoed waar nu mensen wonen, werken, leren, genieten en ontspannen.
Het complex is op unieke wijze verbouwd, waarbij de sfeer van de fabriek intact gebleven is. Het complex op zich is daardoor een bezichtiging waard. OP zondag is er een rondleiding over het DRU-industrie park.
De activiteiten op het park worden zijn samen gebracht onder de Dru cultuurfabriek.  Daaronder vallen het IJzermuseum, een theater/concertzaal, een expositieruimte,  Het Schaftlokaal  een uitstekend restaurant.

Boekenstadje Breedevoort

Boekenkast in nationale Boekenstadj Breedevoort

Het historische plaatsje Breedevoort is sinds 1993 Nationale boekenstad.
In het historische centrum hebben zich sindsdien meerdere antiquariaten gevestigd. In de antiquariaten kunt u van dinsdag t/m zaterdag én op zondagmiddag terecht voor een zeer divers aanbod aan antiquarische boeken, 2e-hands boeken en boeken die niet meer gedrukt worden. Daarnaast vindt je bij veel huizen boekenkasten met 2e-hands boeken. Afrekenen doe je door geld in de (brieven)bus te gooien.

Ook voor niet boeken liefhebbers is Breedevoort een leuk om doorheen te slenteren. Sinds 1986 is het stadsgezicht beschermd. De historische gevels zijn mooi bewaard gebleven. Bij verbouwingen, graafwerkzaamheden en herbestrating werden muurresten, grachtenprofielen of zelfs een onderaardse gang gevonden.
(Oude) ambachten zijn er goed vertegenwoordigd. Niet alledaagse ambachtslieden als een handboekbinder, goudsmid, klokkenmaker en glas-in-lood glazenier kunt je aan het werk zien in hun atelier. De goudsmid Elcerlyck is gespecialiceerd in persoonlijk sieraden bij speciale gebeurtenissen.

Lans de oude singel is een wandelpad gemaakt waar je heerlijk in het groen loopt en het is tevens een botanische tuin èn expositieruimte.

In Stadsbrouwerij De Borghman en middeleeuws restaurant Bertram kun je een biertje drinken en/of lekker eten.

De Wasserburg in Anholt

De Wasserburg in Anholt
De Wasserburg in Anholt

In het nabijgelegen Anholt, net over de grens, ligt de Wasserburg. Een kasteel met een rijke geschiedenis dat zijn oorsprong vind in een fort uit de 12e eeuw. De Wasserburg wordt nog bewoond door de adelijke familie Salm-Salm en daarnaast is het als museum opengesteld voor het publiek.

Het museum kan bekeken worden met een gids. De rondleiding leidt door de vele vertrekken van de burcht naar de zolder, waar een deel van de uitgebreide privé schilderijen verzameling te zien is. Het pronkstuk is een Rembrandt, maar ook het werk van andere  17° eeuwse meesters zoals, Jan van Goyen, Gerard ter Borch, van Vlaamse ( Jan Breughel d.J. ), van Duitse ( Bartholomäus Bruyn, Holbein, Jobst Harrich ), van Spaanse ( Murillo ) en van Italiaanse ( Carlo Dolci, Salvator Rosa ) meesters zijn in Anholt aan te treffen.

In het het kasteel bevindt zich ook horeca, het  Wasserpavillion voor een wat uitgebreider diner (menu vanaf €59) en de gemoedelijke Burgerkeller met terras aan de slotgracht.

Om het kasteel liggen de historische tuinen en het park ( 34 ha groot). De tuin is tegen entree toegankelijk. Een wandeling door het park duurt 30-60 minuten en leidt onder andere door een prachtige wilde bloemen weide en een heggen doolhof.

In 10 min met de auto of door bos en weilanden met de fiets of wandelend te bereiken.

Biotopwildpark Anholter Schweiz

Plaategrond van Biotopenpark de Anholter Schweiz

Het wildpark Anholter Schweiz is een dierenpark, met ongeveer 45 diersoorten in een natuurlijke omgeving. 6 km aan wandelpaden leidt je langs de verschillende dieren. Er leven onder andere wolven, lynxen en wilde katten. Op vaste tijden wordt er gevoerd en in sommige verblijven is het mogelijk de dieren te voeren.

De Anholter Schweiz is gebouwd in 1893 door Vorst Leopold zu Salm-Salm, van de Wasserburg. Het was het tijdperk van de “Engelse Tuin” en als herinnering aan zijn huwelijksreis liet hij er een mini kopie van het vierwoudsteden meer maken, compleet met een rotslandschap en een Zwitsers Chalet, café het  “Schweizer Häuschen”
Het “Schweizer Häuschen” is met een loopbrug te bereiken van waaraf je de karpers in de vijver kunt voeren. Een romantisch plekje waar je voor weinig kunt genieten van Torte, Schnitzel of Bratwurst met pommes.

Het Zwitserse Huisje. Restaurant in "Klein Zwitserland"
Het Zwitserse Huisje

NB contant geld meenemen, want pinnen is er nog niet mogelijk!

Kasteel Huis Bergh

Kasteel huis Bergh is een van de grootste waterburchten van Nederland. Met internationaal befaamde laat-middeleeuwse kunstverzameling, munt-, en wapenkamer.

De vroegste fundamenten van het kasteel stammen waarschijnlijk van rond het jaar 1100. Op een eilandje in een moeras een kustmatige heuvel opgeworpen waarop een houten woontoren is gezet. Later, mogelijk rond het jaar 1200, is deze houten woontoren vervangen door een ronde tuf stenen toren. Hiervan zijn nog resten te zien in een muur in de hoofdburcht.

Door de eeuwen heen is het kasteel verder uitgebouwd en ook een aantal keren verwoest door brand of oorlog. Voor het laatst door brand verwoest in 1939. De textiel baron Herman van Heek heeft het toen weer oplaten bouwen.

De Burcht met voorburcht is onder rondleiding te bezichtigen.  In de voorburcht is restaurant heerendubbel gevestigd met een mooi terras.

Textiel museum Bocholt

Op een half uurtje rijden van Voorst ligt Bocholt, een voormalig textielstadje. Behalve leuke winkeltjes vind je er er het textielmuseum.