De Engbergstede

De Engbergstede

De Engbergstede ligt rustig aan het einde van een doodlopende weg. Je kijkt uit op de bosrand en loopt in 5 minuten naar de A-strange of de Oude IJssel. Op het terrein zijn bomen en struiken afgewisseld met open veldjes. De begroeiing trekt allerlei dieren aan; hazen en grotere en kleine vogelsoorten. De groene specht, buizerds, valkjes en uilen laten zich regelmatig zien (en horen) evenals allerlei zangvogeltjes. Ook de hop en de appelvink hebben we al eens gesignaleerd.


Geschiedenis

De Engbergstede voor de brand ca 1940

De Engbergstede is rond 1800 gebouwd. Het was toen een van de grotere boerderijen in Voorst.
In 1946 heeft een brand de deel en een stuk van het voorhuis verwoest. Bij de herbouw is het dak aan de kopse kant veranderd in een puntdak in plaats van het in de omgeving veel voorkomende schuine driehoekige dak.
De deel is korter dan oorspronkelijk het geval was.
Tot 20 jaar geleden lag de boerderij in het weiland. De vorige eigenaar heeft er een prachtige tuin van gemaakt met veel (fruit)bomen, struiken en bloemen, een vijver en reliëf in het landschap.


Engbergen

De Engbergstede ligt tegen het natuur-en recreatiegebied Engbergen aan, een natuurlijk recreatie gebied met uitgestrekte weilanden en rustgevende riviertjes.
Vanaf de boerderij is het 50 meter lopen naar het heuvelachtige bos met het stuifduin Engbergen.
Door het bos loop je in 10 minuten naar de Oude IJssel met natuurlijke oevers waar hooglandkoeien grazen. Meerdere wandel- en fietsroutes kruisen Engbergen, zoals het Naoborpad


In de directe omgeving zijn verschillende horeca gelegenheden te vinden. Op nog geen 10 minuten lopen van de Engbergstede ligt Theeschenkerij en Restaurant Engbergen, met terras en speeltuin. Op 10 min fietesen ligt Restaurant Van Hal, van oudsher in de hele Achterhoek beroemd om de gebraden halve haantjes. Afhankelijk van het seizoen kun je er naast de uitgebreide kaart terecht voor asperges, wild en stampotten. Naast het restaurant staat de historische Korenmolen in Voorst, die te bezichtigen is.

Voor wie actief wil zijn kan paardrijden bij Paardensportcentrum Diekshuus, kanovaren bij Magic Outdoor Sports en golfen op familiegolf baan ’t Lohr met een de 18 holes baan.
Ook heeft Engbergen een openluchttheater, Openluchttheater Engbergen.